Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

30 kilót fogytam, és renyhe a hasam – Orvos válaszol

Nyomtatás Szerző : dátum : 2021-01-28 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

Az elmúlt négy hónapban az ön böjtkúrájával és diétás módszereivel több mint 30 kg-ot fogytam. Most hamarosan elérem a két számjegyű súlyértékeket, bár 133 kg-ról indultam. Vérnyomásom rendeződött, cukorbetegségem is elmúlt, gyógyszereimet elhagytam, fáradékonyságom és erőnlétem sokat javult. Mégis az a kérdésem, hogy testformám (pocakom, ráncaim) változni fognak-e? Nőként, 58 évesen ez is fontos számomra.

Kedves Hölgyem!

Belgyógyászként az első cél az ilyen problémákkal küzdő beteg esetén az, hogy az egyébként súlyos szövődményekhez vezető krónikus betegségeken stabilan úrrá legyünk a gyógyszerektől eltérő alternatív módszerekkel. Ez úgy tűnik, most már több hónapja megvalósult, súlya úton van a normális felé, vérnyomás- és cukorbetegség-tünetei eltűntek. Külön érték, hogy a gyógyszereket is el tudtuk hagyni. De a következő lépés valóban lehet az, hogy az évtizedes túlsúly nyomán kitágult hasforma, ráncok javuljanak, a bőr rugalmasságát normalizáljuk. Ehhez tudni kell, hogy a has nem azért nagy még mindig, mert onnan a zsír nem épül le, hanem azért, mert az évek során a belek extrém módon kitágultak, és renyheségük folytán továbbra is fenntartják a megszokott hasformát. Célunk ennek javítása kell legyen.

A bőr sem azért ráncos, mert hirtelen megöregedett, hanem azért, mert az onnan eltávozott salakanyagok és ödémák nyomán az egyébként is öregedő bőr nem képes egyik napról a másikra rugalmasságát visszanyerni.

Ezek a módszerek már sokkal több kezelést tartalmaznak. A jóga gyakorlása elkerülhetetlen, különösen a hasi jógagyakorlatok, hasi pránajáma-gyakorlatok: pl. a bahja pránajáma vagy a nauli. Szükséges lehet a bőr táplálása és masszázsa olajokkal (különösen az értékes indiai maharajana olaj vagy a rizskorpaolaj segíthet).

Shiatsu módszerekkel naponta szükséges a bőrünk keringését aktivizálni paskolásokkal, önmasszázzsal. A legfontosabb az emésztés további javítása pre- és probiotikumokkal, gyógynövényteákkal, tonikumokkal, és hogy a kúramentes időszakban is növényi alapú táplálkozást kell folytasson. Szükséges lehet a jógából különböző kriják (tisztítások) és bhastik (beöntések vagy kolon-hidroterápia) végzése, melyek edzik a bél nyálkahártyáját és izomzatát, segítik a belek tónusának visszaállását.

Az ájurvéda, a keleti gyógyászat ősi fizioterápiás ismeretei ehhez számtalan tanácsot adnak még. Jót tesznek a bőrnek a váltakozó hőmérsékletű fürdők és a gyógynövényes pakolások. A böjtök nyomán mindig kiszárad a bőr, ezért a bőr olajozása nagyon fontos, amit a hagyományos indiai abhjanga masszázzsal el lehet érni. Jó a svédana vagy a moxás izzasztás és a hideg víz vagy hideg kezelések alkalmazása váltakozva.

Mindezek mellett is előfordulhat, hogy a bőr vagy a test olyan károsodásokat szenvedett el a nagyobb testsúly és elhanyagolt anyagcsere mellett, hogy már nem képes regenerálódni. Ilyenkor viszont csak a plasztikai sebészet képes segíteni. Ezt a megoldást azonban addig nem szabad keresni, amíg a fenti természetes és fizikális edzési módszerekkel minden lehetőséget ki nem használtunk, és akkor is csak azokat a módszereket szabad alkalmazni, amelyek a test saját szöveteit használják, idegen külső anyagok nélkül. Minden műtét megrázkódtatás a szervezetünknek, és lehetőleg ezeket a megterheléseket kerülni kell. Akár több évet érdemes szánjunk az életmódváltás nyomán arra, hogy a testünk visszanyerje számunkra tetszetősebb formáját.

Dr. Tamasi József

Forrás: Természetgyógyász magazin – Orvos válaszol rovatunk

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?