Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Felborult a bélflórám egyensúlya

Nyomtatás Szerző : dátum : 2019-05-28 kommentek : (0)

Tisztelt Doktor úr!

Szeretnék önnek beszámolni az állapotom változásáról. Mint tudja, 4-5 hónapja szenvedek arcom és egyéb testrészeim extrém dagadása és súlyos csalánkiütései miatt, amelyet orvosaim sokféle gyógyszerrel, majd kortizoltablettával próbáltak megoldani (16 mg-ot szedtem naponta), de az sem segített. Kiderült, hogy bélflórám túlzottan sok clostridium baktériumot tartalmaz és alkalikus kémhatású 8 pH a székletem.

Az Ön terápiás programjával az elmúlt egy hónapban a gyógyszert elhagytam, és jelenleg a bőrtünetem – bár még van – kevesebb, mint korábban a szteroid gyógyszerrel együtt. Kolon-hidroterápiával segítettük a bélflórám cserélődését és fejlődését, étrendemet átalakítottam növényi étrendre, természetes gyulladáscsökkentő gyógyszereket kezdtem szedni. Nos, lényegesen jobban érzem magam, talán újra elkezdhetek futni is, hiszen korábban heti 60 km-t futottam, de a bőrtünetek és az ahhoz kapcsolódó általános fájdalom és gyengeség miatt ez teljesen elmaradt. Szeretnék további tanácsokat, hogy a jelenleg még mindig naponta jelentkező csalántüneteim teljesen megszűnjenek.

Kedves Hölgyem!

Igen, önnek súlyos allergiás megbetegedése volt, részben még van, melyet a konzervatív orvoslásban szokásos mellékvesekéreg-hormon nem volt képes átmenetileg sem csökkenteni, viszont a táplálkozása radikális változtatása és a természetes áthangoló eljárások enyhülést hoztak. Nyilvánvaló, hogy a tünetei az emésztőrendszerében bekövetkezett kedvezőtlen változások miatt alakultak ki. Ezt mutatja a széklet vizsgálata is, amely a rothasztó baktériumtörzsek elszaporodásáról árulkodott, valamint az „áteresztő bél” szindrómát mutató vizsgálatok is a bél nyálkahártyájának sérült állapotára mutatnak rá. Önnek enyhébb formában még most is van egyensúlyhiány a bélflórájában, amit baktérium-, vírus- és gombafertőzések terhelnek, valamint a bél nyálkahártyája továbbra is sérült. Ennek következtében olyan, a táplálékból és a baktériumokból származó anyagok jutnak be a vérkeringésébe akadálytalanul, amelyek gyulladásos immunreakciókat generálnak, elsősorban a bőrben.

A legfontosabb, hogy a baktériumállomány sokszínűsége tovább fejlődjön, valamint a bélnyálkahártya tovább gyógyuljon, az immunrendszer erősödjön, a gyulladások aktivitása fokozatosan csökkenjen. Ehhez szükséges, hogy növényi étrendjét tovább fejlessze és bizonyos élelmiszereket lecseréljen.

Semmiképp nem szabad tej-, tojás- és gluténfehérjét fogyasztania, még nyomokban sem, mert ezek biztosan növelik a gyulladásos folyamatokat, és persze a rothasztó flóra miatt a hús fogyasztása sem megengedett. Sorra kell vennie, hogy mely növények lektintartalma befolyásolhatja kedvezőtlenül a gyulladását. A hüvelyeseket csakis nagy nyomású edényben szabad főznie, a borsót teljesen hagyja el. Hámozza meg a paradicsomot és paprikát egyáltalán ne egyen. Ne egyen földimogyorót, kukoricát, és csökkentse le a rizsfogyasztását is. Keresse az alternatív liszteket és az azokból készült tészta- és kenyérféléket: gesztenye, aranyhaj, majomkenyérfa, zöld banán, zöld mangó, zöld papaja, kókusz, kenderliszt. Ehet kölest, hajdinát. A krumplit semmiképp se süsse, hanem főzze, ha lehet, inkább cserélje batátára és csicsókára. Használjon fűszereket változatosan, minden gyümölcsöt hámozzon meg és csak éretten fogyassza azokat. A felírt prebiotikumokat és probiotikumokat legalább fél évig kell használnia. Ha jól végzi a terápiás programot, akkor a széklete formált, normális lesz. Minőségi hidegen sajtolt olajokat és ghí-t használhat bőségesen az ételei elkészítéséhez.

 

Végezetül legyen türelmes, hiszen gyógyszerek nélkül elindult a javulása, fokozatosan vissza fog húzódni az egész folyamat.

Forrás: Természetgyógyász magazin – orvos válaszol rovat Dr. Tamasival.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?