Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Fibromialgia

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-07 kommentek : (0)

A fibromialgia egy alattomos és kevéssé ismert betegség. Bár a komplementer orvoslásban alkalmazott infrakamerával egyértelműen ki tudjuk mutatni, orvosszakmai körökben még ma is vitáznak róla, hogy egyáltalán betegség-e, hiszen nincsenek mérhető labor és röntgen elváltozásai, panasz híján más konvencionális vizsgálatokkal többnyire nem kimutatható, sokban a beteg szubjektív fájdalomélményére lehet csak hagyatkozni. Látszólag az izmok hosszú idejű (legalább három hónapig fennálló) gyulladásos izomfájdalmáról van szó, de valójában az egész szervezetet – a kötőszövetet, az izomzatot, az idegrendszert – érintő rendszerbetegség.

Tünetei

A lakosság 4-5%-át érinti, nők és férfiak aránya 9:1. A fibromialgiás betegnek többnyire háti izomláz szerű fájdalmai vannak, fáradt, kimerült, alvási zavarokkal küzd. De lehetnek nyaki és/vagy ágyéki fájdalmai is, általában izületei merevek, gyakori hogy a reumatoid arthritishez kapcsolódik. A fibromialgiához sokszor emésztőrendszeri, hólyagpanaszok, izom/bőr rángások vagy zsibbadság társulhatnak. Sokszor a háttérben pszichés kiváltóok, túlzott stressz, depressziós állapot, félelem áll fenn, de máskor e pszichés zavarok inkább követik a fibromialgiát, csakúgy mint a koncentrációs zavarok, figyelemzavarok, érzetzavarok. A nyomásra fájdalom fokozódik.

Kutatók szerint a fibromialgia hátterében állhat a neuroendokrin rendszer, tehát pl. a dopamin, a szerotonin, a pajzsmirigyhormonok, a kortikoid hormonok és a növekedési hormon zavara, vagy depresszió is.

Kezelése

A fibromialgia kezelésében az akadémikus orvoslás még kevesebb evidenciával rendelkezik, mint a diagnosztikájában. A komplementer orvoslás tapasztalatai segítségével viszont jó eséllyel elmulasztható e panaszos állapot.

A tapasztalataink alapján a fibromialgia hátterében mindig fennáll a szervezet helytelen életmódból, helytelen táplálkozásból adódó elsalakosodása, melynek csökkentésével a fibromialgia is csökkenthető. Természetesen a lokális kezelések mozgáskezelések, mint masszázs, kardiovaszkuláris célzott gimnasztika, úszás, jóga, Kneipp pakolások és vizes kezelések nagyon fontosak. A pszichés kiegyensúlyozás, a stresszkezelőképesség fokozása, a neuroendokrin rendszer egyensúlyának támogatása, alvásproblémák szüntetése, gyógynövényes antidepresszív kezelések, magatartásterápia, hangulatjavító intézkedések is fontosak lehetnek. A páciensnek fokoznia kell az antioxidáns képességét vitaminok, ásványok, orthomolekuláris anyagok szedésével. A lezajlott vírusos és bakteriális gyulladások késői hatásának csökkentésére alkalmasak homeopátiás (nozóde) kezelések, valamint az energetikai áramlás zavarainak korrekciójára a kínai és indiai orvoslás módszerei.

A konzervatív kezelések többnyire a fájdalomcsillapításra, antidepressziós gyógyszerekre, fizioterápiára, az ún. non-steroid gyulladáscsökkentésre és a hormonrendszer gyógyszeres kiegyensúlyozására koncentrálnak. Mivel a szervezet finom szabályzásának zavaráról van szó és amely nem életveszélyes betegség, ezért a mellékhatásokkal rendelkező gyógyszeres kezeléseket mindenképp meg kell előzze a komplementer orvoslás, mert ha ezekkel a módszerekkel eredményt tudunk elérni, akkor ez csökkenti a gyógyszerek miatti további bajok számát, nem beszélve a gyógyulás tartósságáról.

Cikk nyomtatása

Címkék:

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?