Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Évek óta tartanak a hasi panaszai

Nyomtatás Szerző : dátum : 2024-01-22 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr! Tanácsokat szeretnék kérni öntől újra, mert bár legutóbbi találkozásunk óta sokat javultam, még mindig nem vagyok teljesen jól. A történetem röviden leírom, bár ön bizonyára emlékszik rám. 31 éves vagyok, 2018 óta szenvedek hasi panaszok miatt. Korábban sok húst fogyasztottam. Előbb csak néhány naponta, majd egyre sűrűbben voltak panaszaim, az állapotom 2020-ig folyamatosan romlott. Ekkor áttértem a vegán étrendre, ami néhány évig javított, de később megállt a javulás. A gasztroenterológus szerint a sok rukkola és bébispenót okozta a panaszaimat. 2023 óta nem segít tehát a diéta sem. Sok vizsgálat történt. Zonulin enzimértékem magas volt, míg a dao nagyon alacsony volt. Sokféle élelmiszerre érzékeny voltam, alig tudtam valamit enni, mert az ételek hasfájdalmakat okoztak. Ha beáztatom a gabonát fél napra, akkor az csökkentette a tüneteket. Egy ideig végeztem a foodmapés a hisztamindiétákat is, de ezek sem hoztak javulást.

Ekkor kerestem először önt 2023 szeptember elején. Az ön tanácsai alapján végeztem egy csomó vizsgálatot, mint a bélflóra-analízist, az emésztőrendszeri gyulladásfaktorok mérését, a felszívóképesség mérését. Az alaplaborértékek rendben voltak, a béllflóra-analízis viszont nem volt jó, diverzitás szinte nem volt, a pH a lúgos tartományban, enterococcus, bacteroides, clostridium rothasztó baktériumok túlszaporulata látszott. Bifido és lacto nem is volt. Diétás és természetes gyógymódok, pl. kolon-hidroterápia, majd flórahelyreállítás, gyógynövények terén tett javaslatai nyomán állapotom folyamatosan javult. Még vannak azért panaszaim. Hüvelyesekből még nem tudok sokat enni. Babot és a csicserit nehezebben tudom emészteni. Olajos magokat is kevesebbet tudok enni, ilyenkor időnként késszúrás szerű fájdalmaim vanna a bordaív alatt. Súlyt szeretnék növelni, mert nagyon lefogytam még 2020 előtt. Kérem segítsen, hogy hogyan tovább!

Kedves Uram! Nagy örömmel olvasom, hogy javul. A meglépett intézkedéseket kell tovább fokozni, hogy folytatódjon a javulás. A folyamat indulásától mostanáig, majd a teljes gyógyulásig az eseményeket a következőképp kell értelmezzük. A táplálékintoleranciái és a nem megfelelő étrendje miatt emésztőszervi gyulladások (hisztaminérzékenység), átjárható bélfal (ezt mutatta a zonulinemelkedés) és egyre szűkülő emészthető élelmiszer spektrum alakult ki, amelyet a vegán étrendje egy ideig javított, de a felvett Covid-oltás, amelyről most nem írt, de a dokumentációjában látom, újra jelentősen rontott.

A Covid-oltások az úgynevezett nem specifikus gyulladások szintjét emelték a szervezetben

és ez az oka, hogy már alig tudott valamit enni és már semmivel nem tudta csillapítani a hasi fájdalmait. Aztán a tanácsaimra újra elvett jó néhány gyulladáskeltő tényezőt az egész folyamatból, így a rothasztó baktériumokat csökkentette, javította a baktériumok diverzitását (sokszínűségét), gyógynövényekkel, enzimekkel, vitamininfúziókkal javította a szervezete gyulladás elleni megküzdőképességét és így újra javulni tudott. Ezt a folyamatot nem szabad megszakítania, mert

a gyógyulásban mindig a tendencia a fontos.

Most ön a jó irányba halad és már csak az a kérdés, hogy mennyire képes a sérült, gyulladásos emésztőrendszere regenerálódni. Szerintem még sok lehetőség van, de mindenhez idő kell. Folytassa következetesen a szimbióziskezelést, építse az új flórát, fogyasszon sok fermentált élelmiszert (savanyú káposztát, mizót, kovászos uborkát, egyéb fermentált élelmiszereket).

Alaposan rágjon, fogyasszon sok olyan fűszert, ami javítja az emésztőnedvek kiválasztását és fogyasszon olyan prebiotikumokat, amelyek gyógyítják a sérült bélfalat. Mindez elegendő lesz, csak legyen türelemmel.

Ha a bél javul, a felszívódás javul, akkor a testsúlya is javulni fog,

és ezt így kell csinálnia, nem fordítva. Mármint nem a kalóriadús étrend hozza a kívánt súlyt, hanem a gyógyult bél engedi felszívódni a látszólag kevesebb kalóriából is azokat az anyagokat, amelyek súlygyarapodást engednek.

Megjelenik a Természetgyógyász Magazin 2024 februári számában.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?