Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Miért kell sokat szabad levegőn tartózkodni irodai munka esetén?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-01-04 kommentek : (0)

Bár az irodai munka biztonságosabb lehet (pl. sérülések elkerülése miatt), mint a gyári munka, de kétségtelen jelentős hátrányokkal is jár.

 

 

 • 8 óra ülés esetén az elhízás, a cukorbetegség, daganatok és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata többszörösére növekszik. Statisztikák szerint a nyugati országok dolgozóinak 60-80%-a egész nap irodában ül.
 • 2 túlóra 60%-al több anginához és más szívbetegségekhez vezet
 • rövidül az élettartam a mozgáshiány miatt
 • a képernyő fölé görnyedés, rossz kényszertartás mozgásszervi panaszokat okoz

office5

 • irodai rossz szokások átvétele: dohányzás, kávézás, reggelizés elhagyása, kapkodó nassolás, édesség, gyorséttermi étkezés, ami dupla kalória és többszörös telített, oxidált zsíradék bevitel
 • irodai stressz és annak következtében memória zavarok – túl rövid határidők, konfliktusok
 • élettani szükségletek elfojtása (mozgás, széklet, vizelet, éhség, relaxáció/pihenés)
 • az irodák levegőminősége sokszor 100x szennyezettebb, mint a kinti levegő (kémiai anyagok a bútorokból, tisztítószerekből, mikrobális fertőzések a klimaberendezésekből, oxigén elhasználódása, másológépekből kiszabaduló mérgező ózon stb.)
 • kényelmetlen ruhák, derékszíj, egész nap szoríthatja például a hasi szerveket, ami rontja az emésztőfunkciókat
 • kutatások szerint a munkahelyi motivációs tréningek épp nem kívánt depressziós állapotot idézhetnek elő, mivel előszeretettel mutatnak rá problémákra
 • az ölben tartott laptop csökkenti a spermaszámot és bőrbetegséget okozhat a new yorki egyetem vizsgálatai szerint

office2

 • Harvardi kutatók (2009) szerint az irodai munka, a létrejövő alvászavarok hormonzavarokat okoznak (leptin, cortisol), ami további alvás és étvágyzavarokat okozhat
 • a képernyő előtt ülés látászavarokat, szemkárosodást okoz. A folyamatos képernyőre koncentrálással elveszíti a szem a távolba fixálás képességét. Ugyancsak fejfájás, migrén alakulhat ki.
 • a mesterséges fényekkel, megvilágítással felborul a belső nyugalom-aktivitás szabályzás, ugyancsak fejfájást okoz, fokozza stresszt, fáradékonyságot, magasvérnyomást és bizonyos daganatok képződésének hajlamát.
 • a klaviatúrák ötször több coli, coliform és staphylococcus baktériumokat tartalmazhatnak, mint a fürdőszoba bármely felülete, de az iroda bármely gyakran érintett felülete terjesztheti ezeket a baktériumokat (lift nyomógombjai, printer, másológép gombja stb.)
 • a sok gépelés ínhüvelygyulladáshoz (carpal tunel syndroma), sok egér használat RSI (repetitive strain injury)  izom és idegi károsodáshoz vezethet.
 • egész napos egészségtelen cipőviselet ortopédiai elváltozásokhoz, lábfájdalmakhoz és viszérproblémákhoz vezethet.
 • menzaebéd, amely többnyire kívánni valót hagy maga után egészségre gyakorolt hatásában.

 

Mit lehet tehát tenni a bajok kivédésére

 

 1. Tudomásul kell venni, hogy a 8 óra ülő munkát legalább 3x meg kell szakítani az ebéd időn kívül néhány perc testmozgásra és szabad levegőn tartózkodásra. Nem csak a dohányzóknak van joguk a rövid munkaszünetekre, hanem azoknak is, akik egészségüket védeni szeretnék. Ugyanekkor kell végezni, hogy a szemet a végtelenbe fókuszálni a szabadban, légzőgyakorlatokat végezni, tornagyakorlatokat végezni (jó ha van egy 2-3 perces gyakorlatsorom, amit rendszeresen elvégezhetek ilyen szünetekben), izmainkat megpaskolni, arcunkat megdörzsölni, fejbőrünket megfésülni, vagy megmaszírozni.
 2. Mindenképp szükségünk van a 8 órán túl napi fél óra állóképességi mozgásra: úszás, futás, kardioedzés, evezés, labdajáték, túrázás, aerotréning.

office4

 1. Folyadékfogyasztás nagyon fontos. Lehetőség szerint készítsünk az íróasztalunkra napi másfél liter ásványvizet, egy kanna teát és esetleg némi gyümölcslevet, amit napközben kötelező elfogyasztani, akkor is, ha a szomjúság nem kívánja.
 2. Érdemes egy dezinfekciós sprayt beszerezni és ha nem is lépten nyomon, de időnként nem árt a gyakran használt érintő felületeket lefertőtleníteni.
 3. Készítsünk össze reggel otthon egészséges nasikat, amit napközben elfogyaszthatunk (felszeletelt sárgarépa, karalábé, alma, növényi pástétom, müzliszelet) olyanokat, melyektől nem elképzelhető testsúlygyarapodás, ami nem terhel, de csökkenti az éhségérzetet.
 4. Ha a menza nem biztosít egészséges salátákat, akkor vigyünk magunknak a menü kiegészítésére egy doboz salátát.

Javaslom mindenkinek, hogy rendszeresen végezzen, legalább évi kétszer salaktalanító léböjtöt, vagy más kúrát. Ez sokat segít az ülő életmód elviselésében. Jó, ha hétvégeken többet sportolunk és nagyobb mértékben relaxálunk, többet pihenünk, többet vagyunk levegőn.

Helyes ha időnként megelőző jelleggel komplementer vizsgálatokat végzünk, hogy az irodai munka káros hatásait időben észlelhessük (hőtérkép vizsgálat, vércsepp analízis)

gyümölcslé2

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?