Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Orvos válaszol rovat: Fiamnál I. típusú cukorbetegséget állapítottak meg

Nyomtatás Szerző : dátum : 2022-01-26 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

A fiam 18 éves futballista. Nagyon aggódom érte, mert augusztusban váratlan rosszulléte után I-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála. Azóta inzulininjekci- ókat kell kapjon, méghozzá reggel 20, este 14 egységet. Az Önnel való telefonos konzultá- ció után elvégeztettünk egy táplálékintole- rancia-tesztet, amely eredménye már Önnek is rendelkezésre kell álljon, én csupán azt láttam, hogy nagyon sok magas érték van benne. Diétázik, fehér lisztet és cukros ételeket nem fogyaszt. Heti három-négy edzése van, hétvégéken meccsek.

Kérem, mondja meg, hogy mi a következő lépés, mit kell tegyünk és gyógyítható-e a fiam.

 

Kedves Hölgyem!

Jó, hogy a fia sportol, mert a rendszeres mozgás tompítja a betegség előrehaladását. A fiatalember cukorbetegségének kiindulópontja az emésztőrendszere, amely jelentős gyulladásban van. Az elfogyasztott ételek közül sokfélét nem tolerál, ez azt jelenti, hogy nem tűri, rájuk erősen reagál, ezek folyamatosan fenntartják a nyálkahártya gyulladását, annak átjárhatóságát (áteresztő bélszindróma), a bélfalon keresztül közvetlenül a vérbe kerülnek a táplálék alkotói, valamint a bélben levő baktériumok, és így ki tud alakulni többféle autoimmun betegség, amely az ő esetén a hasnyálmirigyét támadta meg. Sajnos ennek a bajnak a természete az, hogy minél tovább fennáll, annál nagyobb kiterjedésű, annál több élelmiszerre jelenik meg és annál kevésbé befolyásolható, végül akár a táplálkozás teljes lehetetlensége is kialakulhat.

Az elvégzett laborvizsgálat tanulsága szerint gyermeke már nagyon kevésféle ételt tud fogyasztani súlyos gyulladásos reakció nélkül, így nehezen lehet megtalálni a helyes diétáját. Pedig a diéta nagyon fontos, mert anélkül az autoimmun folyamat megállítása lehetetlen, és a jelenleg

enyhe cukorbetegség súlyosbodni fog, egyre több inzulint kell kapjon.

A diéta logikája a következő. Fel kell mérni, hogy mely növényi anyagokat tudja reakció nélkül fogyasztani, mert a növényi táplálékok képesek gyógyítani, abban

az esetben, ha azokra még nem intoleráns. Először zárja ki a gluténtartalmúakat, a hüvelyeseket pedig főzzék kuktában, de lehet, hogy úgy sem fogja tudni egyelőre elviselni. Zárják ki a zabot, a kukoricát és quinoát is. Ehet hajdinát és kölest. Ne egyen gombát, földimogyorót, borsót és szóját. Ezeket el kell felejteni egyelőre. Ezen túl a tesztben 30 feletti értékű élelmiszereket is hagyja még ki.

A maradékból kell az étrendjét összeállítani. Mint sokan tudják, én a vegetárius étrendet támogatom többnyire. Az ő esetén azonban fontos a húsleves elkészítése is húsból és csont- ból, amelyet legalább 3 óráig főznek. Ezt fogy- assza kétnaponta. Sajnos a hús támogatja a rossz fajta baktériumokat, ugyanakkor a nyálkahártya feltétlenül szükséges reakciómentes gyógyulásához a húsleves lehet a kulcs. Még az ájurvéda is használ húsokat gyógyításra, amennyiben a beteg súlyos állapotban van.

A sors fintora, hogy a fia sportolóként úgy néz ki, mintha nagyon egészséges lenne, mégis a megbetegedési folyamat legfontosabb lánc- szeme nála már súlyos állapotban van, méghozzá a bélfal. Várható, hogy az inzulin mennyisége előbb-utóbb csökkenthető, ezt azonban csak a velem való szoros, napi konzultáció esetén tehetik meg.

Ezért a gyógy- kezeléshez csak akkor szabad hozzáfogni, ha én a fiát rendszeresen látom és tudok önökkel konzultálni, különben bajban lesznek az inzulin beállítással és cukorháztartásával.

Kell szednie pro- és prebiotikumokat is, valamint a hasnyálmirigyre ható gyógynövényeket. Ezeket a következő találkozás alkal- mával pontosítjuk.

A fenti kezelés bizalmon, az orvos-beteg viszony megbízhatóságán, a beteg maximális kooperációján alapulhat, mert a gyógymód ugyanolyan hatékony lehet, mint maga az inzulin, vagy más nagy hatású gyógyszer. Az önöknek írt válaszom itt a Természetgyógyász Magazin- ban való leközlése nem azt jelenti, hogy mindenki, aki cukorbeteg, próbálkozhat ilyen gyógymóddal az élet- mód gyógyhatásában, valamint a cukorbetegség kezelésében tapasztalt orvos nélkül, mert ez veszélyes. Csupán azért történik, hogy felhívjam a figyelmet bizonyos súlyos gyulladásos betegségek kialakulásában a táplálkozás és a bélrendszer állapotának jelentőségére. A cukorbetegség kezelése, legyen az diéta vagy gyógyszer, nem az öngyógyítás terepe, mindenképp tapasztalt orvos vezetésére van szükség. Tudni kell azonban, hogy a mai gyógyszerhasználati gyakorlatot hatékonyan ki tudja egészíteni az ugyancsak orvos által vezetett életmódi és diétás kezelés, gyógynövény-hatóanyagok, amelyek akár a gyógyszerek használatát is csökkenthetik vagy kiküszöbölhetik.

■ Dr. Tamasi József belgyógyász, a természetes gyógymódok szakértője

Tel.: 06-20-361-9530 vagy 06-1-788-4836

https://www.facebook.com/tamasidr

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?