Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Orvos válaszol rovat: Tüdőgyulladásom után jöttek a panaszok…

Nyomtatás Szerző : dátum : 2019-09-08 kommentek : (0)

Tisztelt Doktor úr!

„Két évvel ezelőtt tüdőgyulladásom volt, és valójában ekkor kezdődtek panaszaim. Rossz közérzetem, általános gyengeségem, alhasi görcseim vannak szinte állandóan. Puffadok, remegek, éjszakánként nagyon leizzadok és hidegrázásom van. Azt kitapasztaltam, hogy tejtermékekre nagyon pattanásos leszek. Ha stresszhelyzetben vagyok, akkor magas lesz a pulzusom, fejem és kezem remeg. Erősen hullik a hajam. Étkezések után erősebb a rosszullétem: elnehezülök, légszomjam és erős szívdobogásérzésem van. Télen erős ízületi fájdalmaim vannak. Nagyon gyakori lett számon a herpesz, hüvelyemben a folyás. Jártam mindenféle vizsgálatokon, de semmit nem mutattak ki. Egy év óta nem eszem húst, azóta jobb lett minden, de meg nem szűnt, továbbra sem tudom élni szabadon mindennapjaimat.”

Kedves Hölgyem!

Nagyon gyakori, hogy egy-egy nagyobb bakteriális vagy vírusos fertőzés, különösen, ha amiatt erősebb vagy többszöri antibiotikus kezeléseket is kaptunk, jelentős, kedvezőtlen változást idéz elő a közérzetben. Ennek oka az, hogy az agresszívebb kórokozó általi fertőzés vagy az azt követő antibiotikum durván beavatkozik a baktériumflóránk egyensúlyába, és mondhatni teljesen más mikrotársadalmat hoz létre a kezelések után, mint amilyen volt előtte. Kimutatták, hogy a baktériumok fajtáinak vagy számának csökkenése kedvezőtlenül hat a közérzetünkre és a betegségekre való fogékonyságunkra. Az a jó, ha minél sokszínűbb a bél baktériumflórája, az a jó, ha minél kevesebbszer kapunk életünk során antibiotikus kezelést, az a jó, ha egy-egy fertőzés alkalmával előbb megpróbáljuk a természetes módszerek segítségével gyógyítani a gyulladást, és nem követeljük rögtön a gyógyszert az orvosunktól.

Izzadás, rossz közérzet, légszomj

Tüneteinek jelentős része (mint izzadás, rossz közérzet, légszomj, szívdobogásérzés, gyors pulzus stb.) ún. vegetatív (akaratunktól függetlenül működő idegrendszeri) tünetnek tekinthetők, vagyis arról árulkodnak, hogy a vegetatív idegrendszer a baktériumok összetételének változása és az arra adott immunválasz miatt olyan mértékben túlterhelődött, hogy a normális szabályzást is csupán fogyatékosan képes ellátni. Légszomjat érez a vegetatív működés által lecsökkentett légzésritmus és légzés mélység miatt, felgyorsul a szívműködés, fázékony lesz, rossz lesz az általános közérzete stb. A vegetatív tünetek nagyon kellemetlenek, de nem jelentenek súlyos veszélyt, és amint a szabályzás egyensúlyát már nem fenyegeti semmi, akkor megszűnnek ezek a tünetei. Ilyen esetekben a helyes természetes eljárás, hogy légzőgyakorlatokat, relaxációs gyakorlatokat, egyszerű hideg vizes Kneipp-kezeléseket és böjtnapokat végzünk, mert ezzel csökkenthetjük az idegrendszer terhelését a legnagyobb mértékben, persze az emésztőrendszer jelentős javítása nélkül ez is csak tüneti kezelés lenne.

Bélflóra javítása az elsődleges feladat

A bélflóra javítása a legfontosabb teendő. Ezt elsősorban a táplálkozás növényi alapúvá tételével és a flóra célzott pro- és prebiotikumokkal történő javításával érhetjük el. Ilyenkor tanácsos a székletflóra jelenlegi összetételét vizsgáltatni, és az eltérések szerint megválasztani a helyes eljárást és helyes gyógyhatású terméket. Van, akinek további „baktériumritkításra” van szüksége, ilyenkor olyan sókat, gyógynövényeket alkalmazok, amelyek csökkentik a kóros baktérium-csíraszámot. Van, hogy a nagyon lecsökkent jófajta baktériumok számát kell növelni.

Többnyire a bél immunműködését jelző ún. sekretolitikus IgA ellenanyag mennyisége nagyon alacsony, ezért a napi normális bélflóra terhelése is folyton túlterheli a vegetatív idegrendszert, vagy előfordul az is, hogy gombák szaporodtak el jelentősen. Ilyenkor persze gyógyszerre is szükség lehet újra. Mindenesetre ez a panaszegyüttes tipikus példája annak, amivel a mai orvosi szemlélettel nem nagyon tudnak mit kezdeni, hiszen a diagnosztikai módszerek nem mutatnak semmit, ön pedig a létező legrosszabbul érzi magát. Kollégák komplementer felkészültség nélkül ilyenkor többnyire rossz és rosszabb megoldásokat választanak. Újabb antibiotikum, vagy elküldik, hogy nincs teendő, vagy fájdalomcsillapítót, görcsoldót és nyugtatót írnak fel. Ezek nem hozhatnak javulást önnek. Ha semmi mást nem tesz, csak az étrendjét növényi alapúvá (vegánná) változtatja, akkor már sokat javít minden gyógyszer nélkül!

Forrás: Természetgyógyász magazin – orvos válaszol

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?