Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Orvos válaszol: Sok bajom volt a vénás trombózisokkal

Nyomtatás Szerző : dátum : 2019-02-14 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

„53 éves, enyhén túlsúlyos ember vagyok. Az elmúlt évek során sok bajom volt a vénás trombózisokkal. Volt a hasamban egy érelzáródás is 2014-ben, ami a vékonybeleim kétharmadának elhalásához, majd emiatt annak műtéti eltávolításához vezetett. Előtte már évekig rendszeresen előfordult visszérgyulladás, majd egyszer tüdőembólia is. Diétát különösebbet nem tartok, és sajnos a mozgáshiány is jellemző a rohanó életemre. Készült genetikai vizsgálat is, és az derült ki, hogy heterozigóta Leiden-mutációm van. Az elmúlt évek során újra és újra szedtem különböző véralvadásgátlókat, de időnként hosszabb időszakokra elmulasztottam annak bevételét. Megjegyzem, a trombózis akkor is kialakult, amikor szedtem a gyógyszert. Mégis nagyon szeretnék ezektől a készítményektől megszabadulni. Mit tudna javasolni?”

Kedves Uram!

Az ön által leírtak alapján a következő dolgokat érdemes megértenie.

  1. Önnek egy örökletes véralvadásbetegsége van, amely miatt kb. nyolcszoros a hajlama a vérrögösödésre, mint egy átlagembernek. Ilyen betegséggel a magyar népesség kb. 10%-a rendelkezik, tehát minden tizedik ember, ez egy gyakori betegség tehát.
  2. Ez a kevésbé súlyos formája a betegségnek, hiszen a két szülőtől örökölt gén közül csak az egyik hordozza a véralvadás fokozódásáért felelős mutáns gént. Ugyanakkor érdemes a gyerekein is elvégezni a vizsgálatokat, mert ha ők is hordozzák a gént, akkor időben lépéseket tehetnek a betegségük kifejlődése ellen.
  3. Annak ellenére, hogy ez egy genetikai betegség, a véralvadás-fokozódás létrejötte nagymértékben függ attól, hogy milyen életmódot él és milyen természetes kezeléseket alkalmaz. A véralvadási zavar kifejlődése jó eséllyel megelőzhető, ha az alábbi tanácsaimat követi.
  4. Hogy a gyógyszer elhagyható-e egy helyesen megváltoztatott életmód mellett, erre nem nagyon tudok önnek biztosat mondani, főként nem levélben. Vannak betegeim, akik nem szedik a gyógyszert, csupán megváltoztatták az életmódjukat, és sikeresen elkerülik a trombózis kialakulását. Nem láttam még olyat, aki tartja az étrendet, él a természetes véralvadásgátlókkal, és kialakult volna neki vérrögösödés, ami persze nem bizonyíték, hiszen a mai orvoslás álláspontja az, hogy mindenkinek, akinek ez a genetikai mutációja az önéhez hasonló formában jelen van, annak élete végéig véralvadásgátló szereket kell szednie. Ez persze csak annyit jelent, hogy az orvosi kutatások egyelőre nem vizsgálták azt a helyzetet, amikor valaki kizárólag növényi alapú étrendet fogyaszt és a gabonákat is csökkenti, miként alakul a trombóziskészsége ennek hatására, és az sem lehetséges, hogy a beteg eldönthesse, hogy melyik verziót választja ezen ismeretek birtokában. Az orvostudományi kutatások nagy késéssel követik csupán az életet, és vannak, akik nem szeretnének több évtizedet várni saját bajukkal, hogy az orvostudomány megfejtse nekik, miként kerülhetik el a még esetleg fel sem fedezett gyógyszer által okozott mellékhatásokat, vagy azt az utat, hogy hogyan kerülhetik el ezeket a gyógyszereket természetes módszerekkel.

Tanácsaim tehát a következők:

Minimálisan követendő diéta a vegán és a gluténmentes. Ez csökkenti leginkább a gyulladás- és trombóziskészséget. Még jobb, ha gabonákat egyáltalán nem, vagy csak egészen ritkán fogyaszt. Böjtkúrával salaktalanítson évente többször. Ennek megfelelő hosszúságát személyes tanácsadásban tudnám csak meghatározni. Fogyasszon naponta legalább egy fokhagymagerezdet. Vannak gyógynövények, melyek fokozzák a vér folyékonyságát (ginszeng, gyömbér, ashwaganda, kurkuma, lenmag, feketeribizli-levél, áfonyalevél stb.). Ha nem végez mozgásprogramot, akkor egy jelentős gyógyító faktort hagy ki az életéből. Mivel a bélrendszerét műtötték, ezért különösen oda kell figyelni annak támogatására gyógynövényekkel és probiotikumokkal. Tehát véleményem szerint diétázzon, sportoljon, és a gyógyszer elhagyásával egyedül, orvosi vezetés nélkül ne kísérletezzen.

 

Dr. Tamasi József

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin orvos válaszol rovat.

Cikk nyomtatása

Címkék:

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?