Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

A polipózis okai és kezelése

Nyomtatás Szerző : dátum : 2023-10-26 kommentek : (0)

Tisztelt Doktor úr! 62 éves vagyok és az a panaszom, hogy kolonoszkópiával vastagbélpolipokat fedeztek fel nálam, melyek az újabb és újabb vizsgálatok alkalmával egyre nagyobbra nőnek és szaporodnak. Ezen túl ödéma volt a jobb térdemen, amit zellerjuice-kúrával elmulasztottam ugyan, de még mindig nem hajlik jól. Nem szedek gyógyszert, túlsúlyom van. Diétát nem tartok, bár szeretnék fogyni. Volt egy epeműtétem és azóta jó a székletem állaga, előtte hasmenéses volt. A bőrgyógyász basaliomát talált az arcomon, amit le fognak műteni. Elsősorban a polipoktól szeretnék megszabadulni. Kérem, hogy segítsen, hogyan tehetném!

Kedves Uram! Az Ön szervezete életmódjának és genetikai adottságainak köszönhetően hajlamos a daganatos elfajulásra, hiszen kialakult a basaliomája, valamint a vastagbélben polipok szaporodnak. A basaliomát semimalignus, vagyis félig rosszindulatú daganatnak is nevezik, mert nem ad áttéteket, de tudásunk szerint az egyetlen helyes megoldás annak sebészi eltávolítása.

A polip a nyálkahártyák gyulladása, amely miatt tömegével képződnek a nyálkahártyasejtek, és mivel nem férnek el normálisan a felületen, felgyűrődnek és kiemelkedést, dudort, vagyis polipot képeznek.

Ha ez a gyulladás megszűnik, akkor a polipok visszahúzódnak. Ugyanakkor minél nagyobbra növekednek és minél régebb óta fennállnak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a polip belsejébe kötőszövetes növedékek – tehát erek, idegek – hatolnak, és ilyenkor már a polip életmódváltáskor sem fog eltűnni. Ezért fontos az időben történő kezelés megkezdése.

A vastagbélpolipok többnyire tünetmentesen növekednek és csak a kolonoszkópos vizsgálatkor szokták felfedezni,

a kisebb számú növedéket ugyanekkor el is távolítják. Ha túlzottan sok van, akkor sebészeti eltávolítást végeznek, egész vastagbélszakaszokat vesznek ki, mert bár a polip jóindulatú daganatnak számít, idővel jelentős a rosszindulatúvá alakulás veszélye.

A természetes gyógymódok oldalán a polipózisnak hasonló a kezelése, mint a szervezet nyilvánvalóan rosszindulatú daganatainak. Feltétlenül szükséges a szervezet immunválaszadó képességének erősítése, mert a folyamatos daganatképződés annak gyengeségét jelzi. Az Ön állapota még a daganatos betegségek kezdeti stádiumának számít, ilyenkor még lehet hosszabb böjtkúrákat, jelentős étrendváltást végezni, ezért

feltétlenül javaslom, hogy orvosi vezetéssel többhetes Buchinger-léböjtöt végezzen,

mely során be kell állítani a szedett gyógyszereit, menedzselni kell a mozgásprogramját, kezelni kell esetleges mozgásszervi panaszait, mivel ilyenkor a testsúly változásával megjelenhetnek például deréktáji panaszok.

A léböjt után tanácsos növényi étrendre átállni, csökkenteni a glutén és a lektinek mennyiségét.

A léböjt és a vegán étrend alatt a gyulladások, csakúgy, mint a kisebb polipok, visszahúzódhatnak, eltűnhetnek, a szaporodás is megszűnhet és így a rosszindulatúvá válás veszélye is jelentősen lecsökken.

Sajnos ennek kontrollálása csak egy újabb kolonoszkópos, tehát vastagbéltükrözéses vizsgálattal lehetséges, ami jelentős megterhelést okoz a páciensnek. Megjegyzem, jobbfajta ultrahangkészülékekkel egyes polipokat radiológusok láthatnak, de ez a módszer nem alkalmas a polipózis mértékének pontos diagnosztikájára.

Kérdés, hogy az epeműtétje is polipok vagy kövesség miatt történt annak idején, ugyanis ezek a folyamatok is összefügghetnek a vastagbél állapotával. Írja, hogy Ön túlsúlyos, ezért

a testsúly csökkentése jelentős lendületet adhat a szervezet salakanyag szintje csökkentésének.

Szednie kellene általános gyulladáscsökkentő készítményeket, gyógynövényeket, mint veronikafű, kurkuma, az indai bael, triphala. Immunrendszerét kell erősíteni a dél-amerikai macskakarom vagy a hazai homoktövis-kivonatokkal.

Szüksége van nagy adagú antioxidáns-kezelésekre. El kell kezdjen rendszeresen mozogni. Fogyasszon articsókát, sárga és zöld növényi élelmeket, rendezze a bélflóráját főként jó minőségű prebiotikumokkal és probiotikumokkal. A kolon-hidroterápia és az ahhoz hasonló CIST-kezelés (különböző gyógyító teák és anyagok öblítő vízhez keverése) ugyancsak jót tehet.

Az ájurvéda kis és nagy beöntései, valamint külsődleges melegítő, gyógynövényolajos fizikális kezelései is jó irányba befolyásolják a gyógyulását.

A vastagbéltükrözéssel való kontrollvizsgálat fontos, mert ha továbbra is kockázatos elváltozásai maradnak, akkor a sebészeti megoldást komolyan fontolóra kell venni.

Megjelent a Természetgyógyász Magazin 2021. novemberi számában.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?