Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Salakanyagok a szervezetben

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-03-01 kommentek : (0)

A konvencionális medicina képviselői rendre megakadnak a „salakanyag” kifejezésen. Pedig a fogalom létezik, a salakanyagok megnevezhetők, a mennyiségük, hatásuk, viselkedésük mérhető. Ez a cikk azoknak szól, akik tudományosabban szeretnék megérteni, hogy mely anyagokról és milyen hatásokról van szó, amikor a természetgyógyászat, vagy a komplementer orvoslás keretében salakanyagokról beszélünk.

video
play-sharp-fill

A salakanyag meghatározása

Az életfunkcióink fittsége, a szervezet regenerációja, és gyógyulási folyamatainak eredményessége szempontjából haszontalan, idegen, vagy túlzott mennyiségben jelen levő belső vagy külső eredetű molekulák és azok anyagcseretermékei. A salak legfőbb jellemzője,  hogy teher a szervezet anyagcseréje számára, nehezíti, blokkolja a normális biokémiai és élettani folyamatokat: az immunműködést, az anyagcserét, az adaptációs képességet, és valamennyi szervrendszer működését, regenerációs és más önszabályzó képességeket. A salakanyagok többsége savas kémhatású.

A szervezetünkben termelődő salakanyagok:

salak6

Erjedési folyamatok miatt jön létre:

 • metilalkohol,
 • propilalkohol, egyéb polialkoholok, ill. vizes oldataik,
 • tejsav,
 • metanol,
 • metán,
 • CO2,
 • formaaldehid

Rothadási folyamatok miatt jön létre: 

 • Triptofán – indol, szkatol
 • Tirozin – kresol, fenol
 • Orntin – putrescin
 • Lizin – kadaverin

Külső szennyeződések, mérgek

 • 1 év alatt 2-4 kg szilárd szennyeződést lélegzünk be
 • 1 év alatt 8 kg szilárd szennyeződést eszünk meg
 • 1 év alatt 54,5 kg adalékanyagot fogyasztunk el az élelmiszerrel
 • 1 év alatt 4,5 liter rovar-és gyomirtót  iszunk és eszünk meg

1 év alatt több kg nitrátot, hormont és antibiotikumot juttatunk be az élelmiszerrel a szervezetünkbe. Vannak olyan normális anyagok is, melyeket egyszerűen felesleges mennyiségben tárolunk a kötőszöveteinkben: szénhidrátok, fehérjék, zsírok. Ezek összességében mérgezik a szervezetünket és lassítják az élettani folyamatokat, megbetegítenek. Salakanyagnak tekinthetők azonban azok a foszfát molekulacsoportok is, amelyeket túlzott mennyiségben juttatunk be lágy sajtokkal, szénsavas üdítő italokkal, vagy a nátrium, melyet a túlzott sózás visz be. A salak tehát minden, ami a szervezetünket terheli és felesleges.

A salak, mint puffer

A savas salakanyagokat a szervezet fémionok segítségével neutrális sókká alakítja, melyet ha nem tud kiválasztani, akkor salakként lerakja a szövetállományban, az alaprendszerben. Ez a folyamat ásványokat von el a szövetekből, ami csontritkulást, hajhullást, fogszuvasodást okozhat. A savak savmaradékával a fémek képesek reagálni és velük sókat, (ezek már neutrálisak és nem savasak) népi nyelven salakot létrehozni. Innen származik a salak egyik meghatározása. Az ásványi anyagokban hiányos táplálék savas. Minél több savas anyag kerül a vérbe, annál több ásványi anyagot von el a szervezettől, hogy sóképződés révén neutralizálja azokat. Első vonalban a kalciumot vonja ki főleg a csontokból és a hajhagymákból. Amikor tartós az elsalakosodás, akkor egymás után merülnek ki az ásványi anyag raktárak és egymás után tömegesen képződnek a salakanyagok, amelyeket valahol a szervezet elraktároz, erre a mély kötő- és zsírszövetek alkalmasak.

Miért keletkezik salakanyag?

salak8A salakképződés okai lehetnek a szervezet igényeinek nem megfelelő táplálék összetétel (hús, tejtermék, tojás, fehér és főzött gabona, zsírban – olajban sütés, cukrozott édesség, kávé, foszfortartalmú üdítőitalok, alkohol, konzervált élelmiszer), egyáltalán az élelmiszerek magas proton és alacsony elektrontartalma. Az elégtelen emésztés miatt ugyancsak salakot képez a túlzott táplálékbevitel (mértéktelenség), de az elégtelen emésztőnedv elválasztás (kimerülés, acidózis), a renyhe bélműködés, lassú passzázs (rosthiány, acidózis), a bél nyálkahártya barrier károsodása (bélflóra, acidózis, leaky gut szindróma), a máj, epe hasnyálmirigy diszfunkciók, a bélflóra egyensúlyának felborulása, a patogén baktériumtörzsek elszaporodása, az elégtelen rágás is.

Mi a salaktalanítás?

A „salaktalanítás” a természetgyógyászat szakkifejezése, elsősorban empirikus fogalom. Lényege: a salakanyagok mennyisége bizonyos kúrákkal és terápiás módszerekkel csökkenthető és ennek eredményét indirekt módon, klinikai tünetek alapján nyomon lehet követni (közérzet, krónikus és akut tünetek), de léteznek laboratóriumi és ún. preklinikai vizsgáló módszerek is, melyeknek javulniuk kell, ha a salaktalanítás sikeres. Ennek kapcsán lásd a témában írt további cikkeimet: Salaktalanítás és léböjt általános ismeretei, Salaktalanító eszközök és eljárások.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?