Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Észrevételek a kiterjedt emésztőrendszeri gyulladás kapcsán

Nyomtatás Szerző : dátum : 2023-11-29 kommentek : (0)
A nyugati orvoslás gyógyszerei sok mellékhatással rendelkező tüneti szerek. A valódi gyógyulás csakis a szervezet önszabályzó folyamatainak egészséges helyreállását jelentheti.

Kedves Doktor úr! Nagyon aggódom a 16 éves lányom miatt, aki súlyos állapotban van néhány hónap óta. Naponta 5-15-ször van híg széklete, sokszor véres és nyákos. Hasi görcsei vannak, alig eszik már valamit, mert mindentől erősen puffad és görcsöl, de többnyire az ételek nem is mennek le, mert jó eséllyel kihányja. Csináltattunk neki foodtesztet és ott sok magas érték van. Ha azokat nem eheti, akkor alig marad valami, amit enni tudna. Vízilabdázik, de már az állapota korlátozza a sportban is. Azt mondják, lelki eredetű a baja. Két Pfizer-oltást kapott tavaly május és júniusban. Nehezen diétázik, de már csökkentette a tejtermékeket és kevesebb húst is eszik. Az állapota azonban nem javul. Úgy eszik, hogy amikor feljön neki az étel, akkor újra és újra lenyeli. Kérem, írja meg, hogy mit tehetnék még.

Kedves Hölgyem! A lánya vélhetően kiterjedt emésztőrendszeri gyulladásos nyálkahártyákkal rendelkezik, nagyjából a szájtól a végbélnyílásig. A gyomor gyulladása okozza a folytonos hányást, felböfögést, refluxot, a belek gyulladása okozza a hasmenéseit. Vélhetően a konzervatív orvosi szakrendelésen azt fogják mondani, hogy IBD, vagyis ismeretlen eredetű krónikus bélgyulladás, valamint refluxbetegség.

Ezek a betegségek együtt járnak a rossz baktériumflórával és a bélfal átjárhatóságával, annak gyulladásával.

A fogyasztható élelmiszerek köre egyre szűkül és egyre több élelmiszert képtelen tolerálni. A konzervatív orvoslás ilyenkor szteroidok, erős gyulladáscsökkentők és úgynevezett biológiai terápiás szerek segítségével mesterségesen elfojtja a szervezet gyulladásos reakcióit, mégsem mondom azt, hogy legalább átmenetileg erre ne lenne szükség. Azonban előbb meg kell próbálni a természetes utat, ami az élelmiszerek tolerálható fajtáira való korlátozást jelenti, a szervezet áthangolását, természetes gyulladáscsökkentőket. Ha konzervatív gyulladáscsökkentőkre volt szükség, akkor is mihamarabb vissza kell térni a természetes eszközökre, mert hosszú távon ez jelentheti a stabil megoldást.

A nyugati orvoslás gyógyszerei sok mellékhatással rendelkező tüneti szerek. A valódi gyógyulás csakis a szervezet önszabályzó folyamatainak egészséges helyreállását jelentheti

és nem azok külső szerekkel való elnyomását. A helyzete igen nehéz, ilyenkor az egyetlen kitörési mód, ha nagyon gondosan, következetesen tartja a diétát, amelyet hozzáértő orvos kell vezessen, és így ér el egy olyan pontra, amikor az élelmiszerek köre óvatosan újra tágítható.

Milyen módszerek és gyógyszerek jönnek szóba tehát: tejterméktől, tojástól, gluténtől mentes, minél kevesebb lektint tartalmazó étrendre van szükség, és persze a foodtesztben a legmagasabb értékű élelmiszereket is ki kell hagyni. Szükség lehet csontlevesre vagy bizonyos húsételekre is, hiszen annyira lecsökken a szervezet tápláltsága, hogy az csak a legalacsonyabb irritációs képességgel és legnagyobb fehérjetartalommal pótolható. A növényi anyagok párolt, főzött, grillezett ételek lehetnek, nyers étel és persze minden sütött, panírozott étel tilos.

Alapos rágás és kis mennyiségű étkezés is fontos a megfelelő emésztéshez. Rágjon 40-50-szer egy falatot és csak ezután nyelje le.

Vannak gyulladást csökkentő gyógynövények és korláfűszerek: articsóka, boswelia, kurkuma, édesgyökér, fehér üröm, szöszös ökörfarkkóró, chuchuasi. Használhat homeopátiát is tüneti kezelésként: ipecacuana, nux vomica vagy podophyllum szóba jöhet. Jó a vízterápia, a Kneipp-kúra, hideg vizes alsótest-, láblemosás. Relaxációs gyakorlatok is szóba jönnek, de nem gondolom, hogy ez a betegség csupán lelki eredet miatt alakult volna ki. Minden eszközzel meg kell nyugtatni a szervezet felfokozott reakciókészségét. Önöknek szükségük van tapasztalt orvos vezetésre a javasolt kezelés terén. Minden jót kívánok!

Megjelent a Természetgyógyász Magazin 2020 áprilisi számában.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?