Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Tehéntejfogyasztás és testmagasság

Nyomtatás Szerző : dátum : 2017-07-23 kommentek : (0)

Egy több mint 5000 gyermeket felölelő felmérés szerint a nem tehéntejet, hanem más típusú tejet fogyasztó kisgyermekek alacsonyabbak lesznek.

A vizsgálatot vezető dr. Jonathon Maguire (St. Michael’s Hospital, Kanada) és munkatársai a The American Journal of Clinical Nutrition című lapban hozták nyilvánosságra tapasztalataikat.

A National Institutes of Health (NIH) ajánlásában az szerepel, hogy az 1 évesnél fiatalabb gyermekek ne kapjanak tehéntejet, mert abban nem található meg számos, a csecsemők fejlődéséhez elengedhetetlen összetevő. Ezen túlmenően a tehéntejben lévő fehérjét és zsírt a csecsemők szervezete csak nehezen tudja megemészteni.

Egyéves kor felett ugyanakkor a tehéntej fogyasztását előnyösnek tekintik az agy és a csontrendszer fejlődése szempontjából, éppen zsír-, fehérje és kalciumtartalma miatt. A korábbi vizsgálatok ugyancsak magasabb termettel hozták összefüggésbe a tehéntej fogyasztását. A most nyilvánosságra hozott vizsgált ismét megerősíti ezt az összefüggést, mivel azt találták, hogy a nem tehéntejjel táplált csecsemők végleges testmagassága alacsonyabb.

Dr. Maguire munkacsoportja a Canadian Applied Research for Kids kohorszba tartozó 5034 (24 és 72 hónapos) gyermek adatainak elemzésével vonták le következtetéseiket. A szerzők minden résztvevőnél megvizsgálták a napi tehéntejfogyasztás mellett azt is, hogy a gyermekek milyen mennyiségben kaptak „alternatív” tejféleségeket, például mandulatejet vagy szójatejet.

Azt találták, hogy a gyermekek 92 százaléka fogyasztott napi rendszerességgel tehéntejet, míg 13 százalékuk valamilyen más tejfajtát. A tehéntejet fogyasztókkal összehasonlítva, az utóbbi csoport tagjai nagyobb arányban voltak elmaradva az életkoruknak megfelelő átlagos testmagasságtól: minden 250 milliliternyi „alternatív” tejfogyasztás 0,4 centiméternyi mínuszt jelentett a testmagasságban. Ezzel szemben ugyanennyi tehéntej fogyasztása 0,2 centiméternyit tesz hozzá a testmagassághoz. A szerzők 1,5 centiméternyi különbséget tapasztaltak a testmagasságot tekintve attól függően, hogy egy 3 éves gyermek napi három alkalommal tehéntejet vagy nem tehéntejet fogyasztott. Ugyancsak az átlagosnál alacsonyabbnak találták a testmagasságot azok körében is, akik tehéntejet és nem tehéntejet egyaránt kaptak, ami azt jelzi, hogy a tehéntej önmagában nem képes ellensúlyozni a más tejféleségeknek a testmagasságra gyakorolt negatív hatását.

A fehérjetartalom jelentősége

A vizsgálatnak nem volt célkitűzése a nem tehéntej fogyasztása és az alacsonyabb testmagasság közötti kapcsolat mechanizmusának feltárása, ugyanakkor a szerzők feltételezik, hogy a különbségek mögött az egyéb tejfajták alacsonyabb fehérjetartalma húzódhat meg. Dr. Maguire konkrét adatokat is idéz: például két csésze tehéntej körülbelül 160 gramm fehérjét tartalmaz, mely egy 3 éves gyermek számára javasolt napi szükségletet teljes egészében fedezi. Ezzel szemben két csésze mandulatejben mindössze 4 gramm fehérje található.

„Az Egyesült Államokban és Kanadában törvények írják elő a tehéntej tápértékét, miközben az egyéb tejféleségekre vonatkozóan nincsenek ilyen követelmények – magyarázza dr. Maguire. − Jogi szabályozás híján e tejtípusok tápanyagtartalma széles határok között változhat, különösen ami a fehérje- és zsírtartalmat illeti.”

Tekintettel arra, hogy az allergiás betegségek gyakoribb előfordulása miatt egyre több gyermeket táplálnak „alternatív” tejekkel, a szerzők annak fontosságát hangsúlyozzák, hogy ne csak a tehéntej tápértékére vonatkozóan legyenek törvényi előírások.

„Ha egy terméket a tehéntej alternatívájaként hoznak forgalomba és reklámoznak, akkor én fogyasztóként és szülőként is tudni akarom, hogy az a gyermekek fejlődése szempontjából is valóban egyenértékű a tehéntejjel” – vélekedik dr. Maguire.

OTSzOnline

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?