Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Vegán élet Bill Gates blogjában

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-03-29 kommentek : (0)

A húsfogyasztás jelenlegi mértéke, sőt növekedése a növekvő embertömeggel nem tud lépést tartani. Nincs a világban akkora földterület, akkora édesvízkészlet, amely ezt a húsfogyasztási igényt ki tudná szolgálni az elkövetkező évtizedekben. Vegán hús és tojás előállítása Bill Gates véleménye szerint jó ütemben halad és ezen vállalatok zseniális termékei mellett érvel. Miért van, hogy nem igazán bízom az ő „független” véleményében? Talán mert a genetikailag módosított hüvelyesek emberi élelmezésbe vonásának kockázatáról, vagy a só helyett a káliumkloridos só alkalmazásának kárairól egy szót sem ejt? Vagy mert nem látható, hogy milyen érdekeltségei alapján írja, hogy vásároljuk bátran a műtojásport és a műhúst?

 

 

 

2050-re 9 milliárd embernek kellene hús

A hús probléma megoldására, Future of Food néven Gates egy weboldalt hozott létre, amelyen a rendkívül nagy mértékű húsfogyasztási igény és a lehetséges pótlásait sorolja fel. Gates szerint 9 milliárd embernek 2050-ben közel a mostani húsellátás duplájára van szüksége, ugyanakkor a rendelkezésre álló vízmennyiség és földterület nem elegendő, nem alkalmas arra, hogy ezt a húst előállítsa a világ.

Infographic: The Global Demand for Meat - The Future of Food | GatesNotes.com The Blog of Bill Gates

A megnövekedő húsigény óriási vízfelhasználást, hatalmas területeken takarmánytermesztést, a szállítások miatt óriási környezetszennyezést és energiafelhasználást, az állatállomány pedig rendkívüli módon megnöveli a metánkibocsátást, ami további jelentős környezetkárosítást és üvegházhatás fokozódását jelenti.

Bill Gates úgy véli, hogy mindenki nem tehető vegetáriussá, mert például ő sem tudná feladni a kedvenc csemegéjét a hamburgert. Különösen a fejlődő országok növekvő lakosságának inkább növényekből előállítandó „hús”-t adna, mellyel csökkenthető lenne az üvegházhatást okozó gázok, valamint a szükséges földterületek nagysága is.

Vegán hús, tojás, só

vega4Bill Gates szerint a Beyond Meat „csirkehús”-a, amely szója és borsófehérjékből áll, de a jövőben a csillagfürt, árpa és mustármag is lehet a vitatott szója alternatívája. A Hampton Creek Foods cég tojásport hozott létre repcéből, borsóból, napraforgóból és lecitinből. Bill Gates szerint a termékek íze alapján nem mondható meg, hogy melyik az igazi. A Nu-Tek Food Science pedig kálium-kloridot kínál só helyett, ezzel csökkentve a natrium kloridnak kitettséget. Bill Gates biztosan töri a fejét az emberiség jövőjén.  Az én véleményem az, hogy hús hiánya és a húst fogyasztók iránti ellenszenv egy idő után akkora lesz, hogy a vega fehérjékre való áttérés sokkal egyszerűbben végbe fog menni. Ugyanaz fog lejátszódni, mint ami  a dohányzás terén tapasztalható. Emlékszem néhány éve még a vasútállomásokon a nem dohányzók a tágas nagy várókból be kellett vonuljonak a „nem dohányzó” kis terembe, ha nem akartak bűzben ücsörögni. Ma már többnyire az jellemző, hogy a dohányzókat zárják kicsiny kalitkába, ahol kedvükre szívhatják az egymás által kiböfögött bűzt, a cigarettát csak nemzeti dohányboltokban vásárolhatják meg és egyre magasabb adókkal súlytják az értelmetlen ön és környezetkárosítást. Ugyanez fog lejátszódni a hús evés terén is. A többség rájön majd, hogy a húsevők jóval több energiaforrást, (földterületet, tiszta vizet, levegőt) vesznek el a közösből, jóval betegebbé teszik magukat, ezzel nagyobb költséget generálnak a közösségnek, mint a vegánok és vagy nagyon büntetni fogják, vagy egyszerűen el kezdik tiltani. Szerintem jobb ha mindenki mihamarabb barátkozik a jövő táplálkozási módjával és nem akkor teszi, mikor már kényszerből kell tegye.  Ehhez olvashatja a témáról írt cikkeimet. A legjobb, ha a keresőbe beírja, hogy vegán és kidobja az összes ilyen témájú cikket.

vega1           Dr.Tamasi10

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?